Cruijff was altijd positief, opbouwend. Een echte leider

14-02-2013

Cruijff was altijd positief, opbouwend. Een echte leider

Passie en plezier, Theo van Duivenbode noemt het liever spelvreugde, daar draait het om in de sport, maar óók in het bedrijfsleven. Het is slechts één van de vele parallellen die oudvoetballer van Ajax en Feyenoord en voormalig directeur commerciële zaken van Stad Rotterdam Verzekeringen ziet tussen de voetbal- en zakenwereld.

 

Het gaat bijvoorbeeld zowel op het veld als in een bedrijf om de juiste teamspirit. En het is de taak van de leider die teamspirit te creëren. “In mijn tijd was Johan Cruijff een extreem talent, de beste voetballer die ik ooit in mijn leven in actie heb gezien. Hij had alleen één pech, hij had altijd tien anderen nodig om te kunnen excelleren, voetbal is immers een teamsport. Cruijff realiseerde zich dat, wierp zich op als leider en wist precies hoe hij zijn teamgenoten op het juiste moment kon motiveren. Door hem speelde iedereen om hem heen zeker één of twee klassen beter. Hoe hij dat deed? Tja, op het voetbalveld gaat het er niet zachtzinnig aan toe. De communicatie is van een ander kaliber als in het bedrijfsleven. Er wordt niet vriendelijk gevraagd of het uitkomt dat je wat harder loopt, nee dat wordt je toegeschreeuwd. Dat hoort bij de sport. Maar wat ik me herinner van Cruijff is dat hij altijd positief was, opbouwend. Hij was direct betrokken, meende wat hij zei. Aan hem merkte je nauwelijks zijn vedettestatus. Hij werkte zo nodig nog harder dan de rest van het veld, hij bleef gewoon, authentiek.”

 

Extreme talenten

Sindsdien vraagt Theo van Duivenbode zich geregeld af hoeveel topmanagers in het bedrijfsleven gewoon zichzelf zijn gebleven. Hoeveel managers beseffen dat hun succes afhangt van het functioneren van een heel team waar hijzelf ook deel van uitmaakt? Van Duivenbode: “Als directeur ben ik altijd een groot voorstander geweest van af en toe je agenda vrijmaken en meegaan met de mensen in de buitendienst. Zij zijn de levensader van je bedrijf. Zij zijn het contact naar de klanten. Zo’n dag meelopen, motiveert de mensen die voor je werken. Ze voelen zich gezien en gehoord. Als werknemers jou persoonlijk kennen en waarderen, jij ze met respect behandelt, uitdagende opdrachten en vertrouwen blijft geven, zijn ze bereid harder te lopen. Er ontstaat een soort van teamspirit. Blijf je in je eigen kantoor zitten, dan krijg je nooit alle neuzen dezelfde kant op. Bovendien als je eens meeloopt krijg je een aardig inkijkje in wat er speelt in het bedrijf. Je hoort niet alleen de positieve dingen, maar ook de negatieve geluiden waar je wellicht direct iets mee kunt. Het mes snijdt aan twee kanten.”

 

Speelruimte

Van Duivenbode denkt niet dat zo’n managershouding makkelijk aan te leren is. Een manager of een CEO moet van nature iets positiefs uitstralen, plezier hebben in de dingen die hij doet. Passie voor je vak is de basis van alles, je moet ook van mensen houden. En soms de juiste afwegingen maken. “Als je weet dat één van je beste mensen in de buitendienst op een zonnige dag op het strand zit in plaats van bij een klant, moet je hem af en toe die speelruimte misschien gunnen. Helemaal als je weet dat hij uiteindelijk zijn targets toch wel haalt. Dat gebeurt ook in de sport. Toen Romario zich een paar dagen te laat meldde bij een trainingskamp van PSV zei trainer Guus Hiddink tegen de groep: ‘Laat mij dit oplossen. Romario is zoals hij is, maar hij is een uitzonderlijk talent. Ik pak hem aan op mijn manier, maar ik zet hem er de eerstvolgende wedstrijd niet naast. Hij is onze beste speler, dan zouden we onszelf straffen. Hij gaf Romario dus min of meer die extra ruimte. Wie weet voetbalde De Braziliaan daardoor nog beter. ”

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.