De mensen achter ons bureau... RUIM 33 JAAR MANDEV

23-04-2013

De mensen achter ons bureau... RUIM 33 JAAR MANDEV

Mandev bestaat ruim 33 jaar, een mooie gelegenheid om eens terug te blikken met de twee langst zittende adviesleden Pieter Drenth en Wouter van der Woerd. Met onze twee ervaringsrijke adviesraadleden spraken wij over de methodiek en ontwikkeling van Mandev en over behoefte en trends.

 

Behoefteanalyse uniek in trendgevoelige trainingsbranche

Wouter van der Woerd: "Wij stellen altijd de vraag: welk klantencontact is wenselijk voor deze organisatie? Tot in detail zoeken we uit wat klanten verwachten. Het maakt voor je service nogal wat uit of je damesmode verkoopt of bouwmaterialen.”

Pieter Drenth: “En daarin maakt Mandev het verschil met andere trainingsbureaus. Soms is het lastig daaraan vast te houden, maar het is de afgelopen 33 jaar toch gelukt".

 

Mandev bracht Role Modelling naar Nederland

Pieter Drenth: kan zich de beginjaren van Mandev nog goed herinneren: "In de jaren tachtig was het een klein bescheiden trainingsbureau. Tot Bijenkorfdirecteur Herman Coster het overnam. Hij was een echte entrepreneur, ondernemer en retailer. Hij had duidelijke ideeën over de omgang met klanten. Coster zag in Amerika de effecten van role modelling en haalde dat als eerste naar Nederland. Hij wilde dat mensen zich ideaalgedrag eigen maakten door zich te spiegelen aan het goede voorbeeld, een rolmodel. Zo is het principe van ‘train de trainer’ ontstaan".

Wouter van der Woerd: "Tot die tijd gingen de trainingen vooral om productkennis. Je moest weten wat je verkocht, kennis hebben van techniek. Een fiets was een fiets. Nu zijn de keuzes en mogelijkheden oneindig. Bovendien zijn veel markten verzadigd. Kijk eens naar al die telefoonketens vlak bij elkaar in winkelstraten. Eén van de belangrijkste middelen om zich te onderscheiden is de manier waarop ze hun product verkopen".

Pieter Drenth: "Mandev deed dat voor het eerst in de jaren tachtig en richtte zich toen al op de hoe- in plaats van de wat-vraag. Dus hoe of waarmee kan ik u helpen? Dan ontstaat een gesprek. Als je vraagt 'kan ik helpen’ zijn maar twee antwoorden mogelijk, 'ja' en 'nee’. Bovendien had Mandev veel ervaring in de retail en dat werd herkend. Die benadering was in die tijd uniek".

 

Trends en niches

Wouter van der Woerd: "De trainingsbranche is daarna enorm gegroeid. Toen ik eind jaren negentig vanuit de retail directeur werd, was het de tijd van de seminars, de hei- en bosdagen. Euforisch kwamen mensen terug, maar dat duurde altijd maar even. Dit soort ingekapselde trainingen staan veel te ver van de organisatie af. Daarom doet Mandev altijd eerst de behoefteanalyse. Zij onderzoeken op welke manier een bedrijf met haar klanten wil omgaan. Daar zit echt veel verschil in, dat wordt nog wel eens onderschat. Ze steken in vanaf de strategie en op basis daarvan gaan ze de training ontwikkelen. Dat vraagt soms best veel van een relatief klein bureau als Mandev. Want natuurlijk, als de markt instort, zoals dat gebeurde na de Twin Towers, dan wil je weleens iets nieuws proberen. Maar gelukkig is daar dan altijd Pieter Drenth die het bedrijf inhoudelijk op de juiste koers wist te houden".

Pieter Drenth lacht: "Ja dat is misschien wel mijn belangrijkste taak. Kritisch zijn als het lastig is. Vraagtekens plaatsen bij nieuwe trends, publicaties checken die vaak inderdaad niet blijken te kloppen of de methodiek bewaken. Met de kennis van de retail, de behoefteanalyse en het principe van ‘train-de-trainer’ zit Mandev in een niche-markt waarin ze nauwelijks concurrentie hebben. Wetenschappelijk gezien zijn er voldoende gronden voor de stelling dat dit de beste methode is gedrag in organisaties te veranderen. En dat bewijst Mandev al ruim 33 jaar lang".

Artikel delen:


Deze module is niet goed geconfigureerd.